Tuesday, March 11, 2008

Transportmatematik

Sista dagen och vi fördriver förmiddagen på hotellets uteservering i väntan på sista intervjun och ikväll avresan från Kigali.

Har diskuterat dagens arvode för vår chaufför. Inte helt lätt. Han begriper franska hjälpligt och engelska mindre hjälpligt. Vår kiniarwanda inskränker sig till någon artighetsfras.

Hittills har vi betalat honom 30.000 FRW för en hel dag, dvs ca 55 US dollar, dvs ca 350 SEK. Det har inkluderat körningar i Kigaliområdet, väntan medan vi jobbat osv. Dyrare än på många andra ställen, men helt ok. I snitt har vi kört nog haft runt fem-sex stopp på dagarna. Vissa dagar har det blivit övertid, andra har vi slutat tidigare (även om sambandet mellan dessa båda varit svåra att förklara).

Idag behöver vi honom för tre körningar. En intervju kl 9, en intervju kl 14 och så transport till flygplatsen vid 17-tiden. Ingen full dag alltså. Tror ni att det gick att förklara på ett smidigt sätt?

Naturligtvis inte. Dessutom "har ju bensinpriserna gått upp mycket de sista dagarna". Men sanningen är att det har det inte, för det har vi haft koll på.

Alltså börjar förhandlingen:

- Jag vill ha 24.000.
- 24.000? Är du tokig? Hämtningen på flygplatsen kostade 5.000 och eftersom vi ska göra två kortare resor utöver det så borde 15.000 vara generöst.
- Ja, men det är enkel resa. Och enkel resa till era båda möten är 3.000.
- Ok, så 2x3.000 + 2x3.000 + 5.000. Det blir inte 24.000 utan 17.000. Ok, det säger vi.
- Ja, men sedan har jag ju väntat också.
- Men det var ju upp till dig. Du har varit fri att köra andra kunder medan vi jobbar.
- Men det har jag inte gjort.
- Det är inte vårt problem.
- Vad vill ni betala då?

Det slutar med 20.000. En liten förlust känns det som först. Å andra sidan betalar vi honom nu, för tre körningar och väntan, lite drygt hälften av vad det kostade oss att åka taxi hemifrån och till Landvetter för 11 dagar sedan. Och vi har hållit oss väl inom budget i allmänhet. Kanske inte så mycket att bråka om alltså.

No comments: