Friday, December 01, 2006

Fotbollsfeber

KAPSTADEN: Det är tre och ett halvt år kvar, men Sydafrika förbereder sig redan för fotbolls-VM 2010. Förhoppningarna och förväntningar är stora, liksom ovissheten och farhågorna. I Kapstaden debatteras placeringen av den nya stadion som ska byggas och från de centrala myndigheterna har man i dagarna hotat med att flytta stadens utlovade semifinal om man inte kan hantera den interna kritiken och komma överens.

Många befarar att Sydafrika inte är moget att arrangera ett fotbolls-VM. Andra säger att tidigare års rugby- och cricket-VM är inteckningar för att Sydafrika ska klara evenemanget. Eller som en fotbollstränare som vi mötte i Guguletu sa: ”Vi kunde organisera oss och kasta ut apartheid. Jämfört med det är fotbolls-VM en barnlek”.

Klart är i alla fall att fotbollsintresset är stigande. Fortfaranade är det i första hand en sport för de svarta och färgade; de vita ägnar sig betydligt hellre åt rugby. Men steg för steg kommer intresset att fortsätta skruvas upp. Landslaget, Bafana Bafana, har fått en ny stjärncoach från Brasilien och runtom i landet spelas det fotoboll på gator, i parker och på riktiga planer. Om fyra år vet vi hur det blev med historiens första fotbolls-VM i Afrika.




1 comment:

Anonymous said...

vad jag letade efter, tack