Wednesday, December 06, 2006

Möte med leoparden

OKAVANGO: Vi har varit långt ute i bushen i några dagar. Långt från internet, mobilnät och telefoner. Femton minuters flyg med ett sex-sitsigt plan rakt ut i Okavangodeltat, och ytterligare 40 minuter med 4x4 ut till lodgen.

I drygt två dagar har vi mest ägnat oss åt att åka runt i deltat med bil och kanot, tillsammans med våra löjligt skickliga guider Bring och Sage. Höjdpunkten? Vi har svårt att välja mellan då vi nattetid plötsligt befann oss vara mitt i en elefanthjord: stora, ljudlösa skuggor som sakta rörde sig runtomkring bilen, och mötet med en fantastiskt vacker leopard-hona.
Eftersom det inte finns bilder från nattsafarin så väljer vi leoparden. Vår spårare, Bring, hittade ett färskt, halvt (!) avtryck vid sidan av vägen (lilla bilden). Han sa: ”en leopard passerade här nyligen, hon gick åt det hållet”. Tio, femton minter senare hittade vi henne och kunde följa henne i en halvtimme – en tur som är få förunnat. Här är några av bilderna. De är tagna med en brännvidd på mellan 180 och 200 mm. Båda bilderna är något beskurna för att passa det här formatet.

No comments: