LAPLJE SELO: - Människor lever i stor stress och oro över vad som ska hända med Kosovo och därmed deras liv. Det är den stressen som ger upphov till de flesta av de sjukdomar som vi behandlar här.
Det säger en av läkarna i den serbiska lilla byn Laplje Selo, strax utanför Gracanica. Och han konstaterar att många av hans patienter lever under förhållanden som vore det fortfarande krig. Det gör knappast saken bättre, tillägger han.
Utan tvekan ligger det något i vad han säger - även om orsakerna förstås är öppna för diskussion. Längs båda sidorna av den ojämna vägen genom byn tornar skräphögar upp sig. Några hundar och katter rotar bland hushållsavfallet, och på några ställen ryker det kraftigt från sophögar som någon har tänt eld på. Husen är små, mörka och dåligt isolerade.

Men sjukvården håller hög kvalitet. Vårdcentralen och det provisoriska sjukhuset är väl utrustade och enligt läkaren finns alla möjligheter till en bra vård. Problemet är bara att under rådande omständigheter så är det svårt att förebygga sjukdomar.
Det serbiska vårdsystemet i Kosovo är helt åtskilt från det albanska. Det finansieras från Belgrad och arbetar exklusivt för invånarna i de serbiska enklaverna. Patienter som inte kan behandlas lokalt, remitteras till vårdinrättningar i Serbien, inte till sjukhuset i Pristina.
- Om det skulle hända en olycka på stora vägen här ute, så är det klart att vi inte tittar efter om det är en serb eller en alban som är skadad innan vi ingriper, men vi har inga som helst kontakter i övrigt med sjukvården i Pristina, säger läkaren.
När vår beställda taxi sent om sider kommer för att plocka upp oss, är den albanske chauffören märkbart nervös. Vi hinner nätt och jämt sätta oss innan han gör en snabb u-sväng och accelererar ut ur Laplje Selo på väg tillbaka mot Pristina.