Thursday, November 30, 2006

Vägen ut

KAPSTADEN: Ungdomscentrat Kraaifontein, strax utanför Kapstaden, skulle med svenska mått mätt betraktas som ett regelrätt fängelse. Ett drygt 60-tal ungdomar i åldrarna 14-19 år sitter för närvarande inlåsta här, i celler med upp till sex personer i varje. De genomgår ett program som bygger på så kallad reparativ rättvisa, det vill säga – enkelt utttryckt – ambitionen att inte bara straffa dem för deras brott utan bygga upp dem socialt och hjälpa dem att bryta mönstren så att de inte lämnar fängelset och går direkt tillbaka till sitt gamla gäng och återfaller i kriminalitet.

Ungdomarna här har alla begått grova brott av olika slag. Från rån och inbrott till våldtäkt och mord. De kommer framförallt från Kapstadens utkanter, från platser som Guguletu och Manenberg, och många tillhör de ökanda gäng som brukar tillskrivas ansvaret för den utbredda och våldsamma kriminaliteten.

Många av killarna på Kraaifontein har påbörjat vägen till ett normalt liv. De flesta har långt kvar och har svårt att förstå varför de ska bryta med sitt gamla liv, medan andra har kommit betydligt längre. Vi tillbringade en eftermiddag med dem för att höra deras berättelse och i väntan på det färdiga reportaget kommer här ett par råkopior på bilder från mötet.

1 comment:

Anonymous said...

hvorfor ikke:)